Wycofanie produktu niebezpiecznego

Pewien etap temu w Wielkiej Brytanii wyszła na jaw afera połączona z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co zrobiło wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami jesteśmy do czynienia mało na pełnym kontynencie europejskim. Teraz w Szwajcarii odkryto, że w sklepach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy i ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie pochodzące z chowów ekologicznych, w pracy okazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia powiązane z pracą producentów żywności i hurtowniami wędlin zatrzymują się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są metodą na zajęcie rynku, i taż jakość mięsa jest jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często używaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami powiększającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, że z kilograma mięsa można zarobić półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać uwagę na kartki kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, które stały napompowane chemią.

http://gr.healthymode.eu/vivese-senso-duo-shampoo-2-sampouan-kata-tis-trikhoptosis/

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i ilości regulujących produkcję wędlin wysokiej klasy, aktualnie właściwie każdy produkt mięsopodobny prawdopodobnie żyć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to przeznaczenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga stanowi podstawowy wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, lecz jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto zatem wydać coś dużo na sprawdzone produkty dobrej jakości zamiast truć organizm...