Pakowanie prozniowe nowy targ

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i zrobieniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i zabezpiecza je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na przeróżny rodzaj materiałów spożywczych, wykorzystywane są różne pakowaczki. I oczywiście artykuły o znacznej masie i odpornej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze zwykłym zamknięciem próżniowym, produkty o drobnych poziomach i delikatne (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma jeszcze jedną ważną wartość - wygodne użytkowanie, a zatem siłę i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - tanie w niewielkich rozmiarach także jako dania wolnostojące, zaopatrzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do podawania ze względu na energię procesu (danie do komory woreczka z towarem oraz otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Łączy się je zwyczajnie w pełnych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są toż urządzenia o małych rozmiarach, w pakowaczce układa się koniec worka, i produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe zaczyna się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki przygotowane są z wysokiej wartości stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wielkości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają różne rozmiary, i ostatnie z kolei przychodzi na wybór woreczków, w które jest pakowana żywność.