Bitki wolowe ze swiezymi grzybami

Lub może być przedmiot lepszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie pełny i jedzący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być porządnie roztłuczony - na tyle, by mięso stawało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a razem nie tak mocno, by kotlet nie był zbyt długi, inaczej wyda na soczystości. Zarówno w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w odpowiedniej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, by osiągnęło dobrą grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, jakim będziemy potrafili sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej liczb kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak używamy do nich ciało coś niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w punktach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością umieszcza się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można szybko zdjąć z sił, ponadto tłuczek do ciała jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w sporej dawek, lub z twardego mięsa, oszczędźmy sobie wartości i zainwestujmy w dodatkowe urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie popularna w obsłudze - wystarczy dać do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszelkiej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by całe nasze steki były rozbite równomiernie, szybko i szybko, więc nie jest ciekawszego wyjścia, jak tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi owo taki spory nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w życiu w czystości, zaś nie przesadnie kosztownym, jak potrafiło się zdawać.